PRAKTIKAL DA NA ABEH!!!! YEAHOOOO!!!

assalamualaikum ..perghh aq ingt da bercendawan da blog lme x usik wkekeke ..actually agk bz jgk la ngn education yg aq rse xleh na lps tgn cm tu je..jd selama ni aq sdng praktikal and da na abeh un so aq hrp psni aq dpt meneruskn ag 2 sem 1 tahun dgn sempurna and smbng degree insyaallah..oh yea memndngkan arini adla tarikh 13 mei ..bkn pe aq tw arini adla hari ibu tp pd aq hari2 adla hari ibu..so terima kasih allah sbb berikan seorng ibu kpdku dan mnjdkn aq seorng muslim..so kt sni aq na bgtw korng ciri-ciri ibu yg sejati..knp kite perlu hormat die sbbnye sifat utama yg dibekalkn oleh allah kpd mne2 ibu adla sifat kasih syg yg tinggi..



1.        Kasih sayangnya menyerlah

Ibu yang sejati di dalam Islam akan memberi kasih sayang bukan saja dalam bentuk belaian dan kemanjaan tapi juga didikan. Di samping keperluan fizikal anaknya dipenuhi, keperluan rohani turut diisi. Kerana tingginya kasih sayang ibu ini, dia mengharapkan kejayaan yang berkekalan buat anaknya.

Justeru anak itu dididik dan dibentuk peribadinya mengikut kehendak Allah supaya terjamin masa depannya di dunia dan di akhirat. “Anak itu milik Allah, amanah yang dipinjamkan kepada kita maka sewajarnya kita membentuk peribadi mereka sepertimana yang dikehendaki oleh Allah,” ujar Us. Hj. Mohd Nasib Zawawi dari firma motivasi Fitrah Perkasa Sdn. Bhd. 


2.        Prihatin dan ambil berat

Kadang-kadang anak sudah besar panjang pun, ibu masih prihatin, ambil berat dan ambil tahu tentang diri anaknya. “Ibu saya sampai sekarang, bila jumpa dia akan tanya, kamu dah solat ke belum,” kata Hj. Mohd Hanim Mohd Tahir, pakar motivasi.  


3.        Halus perasaan

Ibu yang sejati dapat membaca pergolakan jiwa anaknya hanya dengan melihat air muka dan tingkah laku si anak. Perasaannya terhadap anaknya begitu halus. Sedari kecil anak itu di bawah pengawasannya, dia sudah arif benar ‘bahasa badan’ anaknya. “Ibu dapat baca dari riak wajah walaupun anak-anak tidak beritahu,” kata Ustazah Nasiyah Hj. Abd. Razak.


4.        Suka beri nasihat

Sifat seorang ibu sejati, dia suka dan sentiasa memberi nasihat kepada anaknya. Oleh itu dia selalu menjadi kaunselor dan tempat rujuk anak-anaknya. Dalam kitab ada dinukilkan pesanan seorang ibu terhadap anak perempuannya yang akan melangsungkan perkahwinan.

Sifat suka memberi nasihat ini didorong oleh keinginan untuk melihat anaknya mendapat yang terbaik dalam hidupnya.  


5.        Sangat sabar dan berlapang dada

Dari wajahnya sudah dapat dibaca sifat sabar dan lapang dadanya. Bukan dia tidak pernah marah tapi dia pandai dan mampu mengawal perasaan. “Mak saya bila anak-anaknya datang, dia layan semuanya dengan wajah dan senyum yang manis,” cerita seorang teman mengenai ibunya yang berusia akhir 70-an.

“Tak pernah dia tunjuk rasa tak senang atau marah. Walhal bukan tidak ada antara kami yang pernah mengecilkan hatinya. Bagi saya, itulah ibu sejati.” 


6.        Lembut tapi tegas

Wataknya ‘adjustable’. Di mana perlu berlembut, dia akan berlembut. Di mana perlu tegas dan tidak boleh beri muka, dia akan tunjukkan ketegasan. Namun waktu tegas, sifat kelembutannya masih terjaga. Dia tegas bila melibatkan soal disiplin, peraturan atau perintah Allah, tapi wataknya yang lembut tidak pula bertukar keras dan kasar. 


7.        Suka meraikan

Walaupun anak-anak sudah besar dan masing-masing telah berkeluarga, seorang ibu yang tinggi sifat keibuannya masih suka meraikan dan melayan keinginan anaknya. Bila anak balik bercuti misalnya, dia akan turun ke dapur menyediakan makanan kegemaran si anak. Jika anak-anak ramai, dia akan meraikan dan beri perhatian pada setiap anak.

Dia mahu anak-anaknya selesa dan terpenuhi keperluannya. Hingga kerap kali dia mendahulukan keperluan dan keinginan anak-anak dari keperluan dan keinginannya sendiri. Malah ke tahap dia mengorbankan keinginannya semata-mata untuk memberi yang terbaik kepada anak-anak.
  

8.        Tidak pilih kasih

Tidak ada di kalangan anak-anak yang berasa dirinya kurang disayangi. Selain terhadap anak-anak sendiri, sifat menyamaratakan kasih sayang ini dapat dilihat pada layanannya terhadap anak orang lain. “Anak orang lain macam anak dia juga,” ungkap seorang kawan ketika bercerita tentang seorang mak cik yang pernah ditemuinya.

Dengan kekuatan sifat keibuannya, seorang ibu dapat membentuk dan mencorak anak-anak di rumah, mencorak anak-anak didiknya di sekolah jika dia seorang guru, atau membentuk ‘anak-anak’ di pejabat jika dia seorang ketua pejabat.


jd kpd sesiapa yg sudah tiada ibu doaknlah utk arwah supaya rohnya dicucuri rahmat 

..allah lebih sygkn die sbb tu kite msih x terlps utk doa pd ibu kite pd yg masih ad atau

 yg suda tiada ..jd aq selitkn tentng sifat2 sejati pd seorng ibu dan aq hrp aq dpt usik2 

blog ag lps ni means aq lebih free utk meluangkn mse ngn blog coz quiet bz some time

 smpi lpe psl blog arghhh ..last itu sje aq maw cter and hope to the followers im still

 love with your story ..the way u guys expressing feeling and make a story about an

 event that you attend of coz it reflect your own personality the way you story and yup

 thts why it call 'BLOGGING' right? hhe..kite tunggu cter ap ag aq na taruk psni thx y'll

 assalamualaikum..



thanks

abg besar sda keluar ..amcm cuti pnjng bessstttt?

assalamualaikum hy! so lme sda tidak update sumpa lme giler sejak gong xi fat cai sem lpas 0.o ttbe na cte skit la sori coz kdng2 tu cm xdak mood kn so here it is..
p/s : zahir, aku, amir, izan(cameraman) 

kl gangster!!! siyes aq ckp korng p la usha cter nih sbb mmg best kli ni cte arahan bro syamsul yusof and i think kli ni cte die cm yg pling best ah dri cte2 die yg len ..bkn ap la jln cter die buat aq kagum psl sorng gengster yg mmg thp legend abis bru na insaf ..bckground fam die un teruk sehingga kn adik(adiputra) sndri gaduh ngn abgnye(aaron aziz) ..x mngkin x jge bro zizan rje lwk yg mmg kepala otak-otak kempas pnye klkr abis hha nek rasuk mmbr aq kt sblh time layan cte niyh suara die je yg pling kecoh dlm sume org kt situ >< ..hm korng tgkla sndri kang cte lelebyh xbest plk.. so below here is some of the picture from the curve(damansara) sbb aq tgk cte ni kt sne time mule2 na launching hhu org yg bertuahkn 
:p..



so guys i really hope u r watching this movie klu x un beli la dvd yg ori.. ingt tw!!! dvd bkn vcd da x men da vcd2 niy hhe klu mls na cri tunggu jela kt astrofirst uh ;) thts all for today guys thx for read this mssge juz wait for my next story keyh chioowww!  


thanks

gong xi fat choi

slam akhirnya dpt jgk aq update hhe ape khbar sume? (yang mmbce blog ini) ..so yes cuty raya cina da tbe mmg aq x smbut tp cuty jgk hhe first of all mmg da lme x update sejak awl2 aq msuk sem 2 nih so x lme agy aq akn abeh awl bln 4 insya ..so aritu da wt test math alhmdulillh x teragak2 un mybe hasil berkat doa sndri or org len (terime kasih) :) .. to my beloved siti sy mintak maaf bnyk2 if i make mistake so i take this holiday chance to be forgived muahxx :) ilysm ..nwy kwn2 sume aq na mintk maaf jgk la eh klu ad terksr bhse or wt silap hrp2 korng x mkn aty hheh.. dgr2 thursday aq dpt bercuty ke kelantan agak2 apla yg ad kt sne *x pena g pantai timur bru na merasa kut :p ..korng doakn la perjlnn aq t semoga aq slmt smpai and bru2 ni un malaysia da mkin kuat hujan so kelantan suda bnjir aritu means hujan beralih ke barat ngn selatan plk *utara xtw ..mmg sni bkn men hujan agyh >< wifi un problm ja jp putus jp x so sbr jela hm ..assignmnt sume da settle elak abeh cuty mkin bnyk assignmnt huh hhe tp bnde tuh jgk menolong kite t so xle men2 gak ..act xmaw tulis pnjng2 t serabot palotak hehe so here and listen diz song buly dikatakn aq dgr jgkla sedap un sedap xtw la korng minat aq ske jew sekian~ :)



thanks

senior daa oiiiiii..

well..
suda tbe maseny untk aq kmbali ke poli..;)hmm..knew kuatkn lagyh la stamina utk stdy pasni..degr2 sem 2 tough..! ntah la..aq cubela jgk utk lpskn time final t amin...
alhamdulilah sem1 un da lepas..

yap...! gotta be miss u agyh my 's' <3 *yg sedang bertungkus lumus berjuang lm spm..huhuh...sayang..teddy uh anggok ja na itot sy huhuh..+ dy sanad wongy..;) !>.< tq dear..insya ur next hehehe..

kawan2 uma pam..! jum alik sknk PA na jumpe hehehe yeah..!

udax2 dkm2d pasnyh jumpe alek korang hehehe..blik awl lak uh.>! coz jumaat PA na jumpa pasai pa un tah la..hmm..sabar jewla...baru ingat na alik ary sabtu or ahad..hmm..last2 kamis..;(

cehh..! hehhe ap2 un hal mustahak so cannot do anything lol + da nyushkn sedra smua n parents g haji ..hmm..paham2 jew la..so sp bulyh antr aq direct plezz??

tup2 as a solutiOn aq ynk drive sndri alik mlaka...! huhuh.. lol..! doakn la aq smpai ngn slamat esok..;)..btw ad jgk teman atuk n nenek..! hehehe..klw atuk ynk drive pyakit katarak still ad susa la na tgk jln,,isn;t it thats y aq ynk kne hehehe...papew un harap2 korg sumua doakn la aq nuntut ilmu dlm sem 2 nyh plax k??









thanks

to all spm candidates includes you my dear siti :D

gudluck kt sume bdk2 yg sdng menduduki spm keyh especially to my beloved siti suhaila binti ramli.. aq sllu doakn kejayaan unk,kesihatan unk, and kurniaan kita pd mse akn dtg taw.. anjw syg kamoo snd<3 ckp psai doa nih solat un xley sllu tinggai k klu da cuty tu len cita laa ..anjw un maafkn kamoo jgk klu selama nih kamoo ade wt sala ngn anjw ke keyh and yap hope u do well in your spm test kensalam kt keluarga suma yg berada di pendang uh.. to aunty bashirah tgkla kamy kt bwh nih sempena hari raya haji yg bru ja lps hhu


huhuh kamy sepadan tgk nih aunty bashirah..
kamy<3red  :D
                                                              

thanks

tahniah anda telah pon berjaya :)



fiqa!!! tahniah k along ucapkn coz u've got 5A's syukur alhamdulillah yep..finally u break the wall and achieve ur goal with high flying colours..along mintak maaf klu adew wt fiqa kecik aty well taw jela along nih sporting kdng2 guraw tu kasar bonar hhu tp along sllu bg fiqa semngt kn bile peksa kdng2 abah mama smpai mara2 sbb fiqa cm mls2 result peksa sblm2 ni un suam2 jaa tp along jgk sllu ckpkn 'klu na pape wt sesuatu sehingga berjaya utk dptkn benda tuh' ..at last, adik along da pn sukses hrp2 dpt SBPI k.. along kol mama diz murnink ckp psl result fiqa smpai menangis2 ..abah plk p masjd kt sna so x pat la diew dngaq skli time along kol pukoi 10 lbyh klu sne lam pukoi 5 pgi fuhh byngkn kire along tga wt calling time mama bru bgn coz taw2 jala along kn pndai wt suspen hhu tp bkn pa mak nangis jgk coz x sangka fiqa da pat result..so along un gtaw psl result fiqa kt mama coz mama asyik tnye 'fiqa da dpt result ke long?' 3x hhu pnyela diew takut then (phm2 jela seorng ibu bile anknye da berjaya) agla mama ...sob2........sob3................. ;) cm kena pukoi dek orunk la sian pulak saya dgr mak saya tu nangis tp tula hakikatnya tp btlla along mmg respect fiqa taw fiqa nih mmg hebat lm senyap2(tabik) ..ape hadiah t nih?? :D..dengaq cita demand bkn men hhu biasela tuh so pape un along harap fiqa x give up agy still buly catch up for pmr keyh chaiyok2!!>.<

thanks

hey3! tanggal cuti 1 semester for me is starting and diz iz my sincere updates for today..

video


nmpknyew sy suda blk ke uma coz da break 1 sem..waitin for sem 2 plk hhu pangkat senior skit daa ..so,like i do in this blog is all about my life and my truely deeply lovely syg sy and also sbg teman sehidup semati sy 'siti suhaila binti ramli..today sy rse lega coz all my exam paper has done ..oh ya assignment of coz letih uh tuhan je taw sy kehulu ke hilir wt kje..hurm but in the same time i can spend ag dgn siti saya yg omey omey dan omey :) ..diew seorng yg penyayang taw..baik..caring and i love her totally very mushh mmuuaahhhxxx to u siti >.< ...urm,mybe theres a lot things i've done to you ataw kdng2 wt kamu tersinggung but bkn bermkne sy x syg..its all about u act mungkin sy x sedar and sy mmg seorng manusia yg tidak sempurna bkn?? i think all people in this world is the same coz setiap ary sesetengh manusia mesty akn berasa mrh terhdp sesuatu and akn gembira semula kerana..samaade bnde ataw seseorng telah mengembiraknnyew ..sumenye sme sehingga ke akhir hayat..ingt hidup hnye sekali k..not all people can be happy tp alhmdulillh aq tlh ditemukn dgn seorng wanita yg mmbuat diriku dihargai dan dikasihi ..aq juge gembira dgn suara ibunya yg berbunyi sokongn aq terhdp anknya siti suhaila..time kasheh aunty bashirah :) ..ya allah ya tuhanku hrp kaw sedarkn kesalahan ku terhadap siti suhaila binti ramli..hanye tuhan yg taw hatiku sememngnye ikhlas dgnnye..yg penting sy x pernah tipu ataw mara ataw wt jht terhadap siti saya tpi sy bnyk kn bersbr dlm menunggu kami berdua berjmpe(SABAR ITU SEPARUH DARIPADA IMAN)..sala kaa ayt ini? ataw disebabkn rmai org suke pkai..TIDAKK..it is true for me..insyallah~

thanks